Tuesday reading, no 4

No one belongs here more than you (Miranda July) 

Miranda July er multikunster: Preformance, manusforfatter, regissør, skuespiller, novelleforfatter, generelt et inspirerende menneske. Mitt første møte med henne var i  Me and you and everyone we know, som er en deilig liten sak av en film. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive July på en presis måte, hun er fantastisk rar, og rommene hennes er befriende å være i.

Jeg utsatt ganske lenge å lese No one belongs here more than you – det var ikke et tiltak å begynne, jeg ville spare den. Da jeg endelig leste den fikk jeg bekreftet mistanken min: Boken er en slik man vil skal vare så lenge som mulig, men det er umulig ikke å lese videre, masse på en gang, fordi den er så bra. Novellene til July er litt som filmene hennes: Grensene mellom drøm og virkelighet, fantasi og virkelighet, er fullstendig opphevet. Karakterene i boka beveger seg ganske fritt mellom disse, og så kan jo man sitte der og lure litt på forestilt vs virkelig verden. Det jeg merker meg med July, er at normative avvik står ukommentert. Det vil si, de normative avvikene finnes ikke. Det som ville blitt fremstilt som galskap eller skeivhet hos noen andre, bare er slik, helt vanlig, trenger ikke påpeke det vel, i denne boka. Det er herlig lesning. Hun tar denne rarheten og snur den om til noe helt uventet (ikke i den forstand at hva som helst kan skje), noe annerledes.

Nå er det like før det kommer en kjærlighetserklæring på slutten her, for hun er jo helt strålende. Se film, les, bli glad. Å!

Reklamer

1 kommentar

Filed under film, litteratur

One response to “Tuesday reading, no 4

  1. «normative avvik står ukommentert.» Det høres veldig befriende og stilig ut! Jeg fikk skikkelig lyst til å lese den 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s