Fashion is fatal

Debatten om pelsdyrnæringen er i media igjen etter denne videoen fra Dyrebeskyttelsen. Jeg advarer mot veldig sterke bilder, og oppfordrer alle som en til å si NEI TIL PELS, og skrive under på Dyrebeskyttelsens kampanje for å forby pelsdyroppdrett.

Jeg ble vegetarianer da jeg var 14 år. Det er 9 år siden, og en av hovedgrunnene da var den inhumane behandling av husdyr i Norge. Jeg hadde også andre etiske og politiske grunner til at jeg valgte vekk kjøtt, men dyrehold og miljø er de to grunnene som står like grunnfast i dag som da. Det, og det faktum at kjøttproduksjon generelt fordrer helt feil bruk av (mat)ressurser.
Tidligere var jeg veldig radikal, og dermed streng, i både valg av mat og klær: Materialer fra dyr overhodet var utelukket. I dag har jeg et litt annet syn på det. Og det er ikke fordi jeg mener at det er riktig av oss å drive rovdrift på dyr på den måten vi gjør, men fordi vi faktisk slakter husdyr med det formål å spise dem. Da ser ikke jeg noe galt i å bruke skinnet eller ullen som er igjen etter dette. (Vil her understreke at jeg ikke synes det er greit å utnytte dyrene på måten til å begynne med, men at dette aldri vil være et svart-hvitt område. Selv tillater jeg meg selv å bruke skinn fra ku/okse, og ull fra sau. Ull fra sau forutsetter at den er norsk). Jeg vil tørre å påstå at det i Norge er mye bedre forhold for husdyr enn andre steder i verden, dog vi slakter fortsatt mer enn vi spiser.
Med pels blir det annerledes. Hvorfor? Fordi det eneste formålet med å sette mink og rev i bur er at de skal flås, og siden eksporteres. Mer om det kan du lese her. Mange av dyrene på pelsfarmer lider, og et hvilket som helst menneske vil si seg enig i at en mink plassert i nettingbur, hvor den i tillegg blir spist på eller skadet så mye at en kan se hjernen på den, ikke har det godt.
Et av argumentene for å beholde pelsdyrnæringen er at det er en viktig næringskilde i Norge, særlig i distriktene. Bønder som driver pelsfarmer er avhengig av subsidier, i tillegg til andre hoved-eller biinntekter, som annen gårdsdrift. Likevel ser ikke de ut til å være så viktig som pro-pels debattantene vil ha det til. Jeg siterer Maria Reinertsen i Morgenbladet nr. 43:

«Norsk institutt for landbruksøkonomi (Nilf) har regnet ut at pelsdyroppdrett representerte 580 årsverk. […] I tillegg kommer cirka 90 ansatte ved forkjøkkene som lager maten til pelsdyrene. […] Men selv om pelsdyroppdrett bare står for rundt en prosent av den totale sysselsettingen i jordbruket, er den kanskje viktig i enkelte distrikter? […] I rapporten Pelsdyrholdets distriktsmessige betydning fra 2000 fremgår det at de to kommunene med flest pelsdyrfarmer er Gloppen i Sogn og Fjordane med 48 farmer, og Oppdal i Sør-Trøndelag med 46 farmer. Sør-Trøndelag alene forsyner verden med tre prosent av behovet for reveskinn, ifølge en Nilf-rapport fra 2006. […] Av rapporten Landbrukets økonomiske betydning i Trøndelag 2009 fremgår det at selv i pelsdyrhovedstaden Oppdal har melkebøndene alene over dobbelt så stor verdiskaping som fylkets samlede pelsdyrbransje.»

Så hvorfor har vi fortsatt pelsdyrnæring i Norge? Hva mener dere om pels?

Reklamer

3 kommentarer

Filed under spørsmål

3 responses to “Fashion is fatal

 1. skranglefot

  Det er lite som gjør meg så forbanna som dyremishandling, og spesielt torturen av Norges pelsdyr.
  Syntes det er helt ubegripelig og direkte kvalmt at vi i dag, i 2010, ikke bare tillater slik tortur av dyr hvis eneste formål er at uempatiske bønder skal forsyne korttenkte folk med pelsplagg, men at vi også støtter disse bøndene med millioner av kroner årlig. Millioner av kroner som går til direkte pinsel av et uendelig antall dyr uten at det er en eneste god grunn for det.
  År etter år har de samme bildene av disse dyrene som rett og slett blir drevet til galskap ved å sperres inne i disse ørsmå nettingburene, kommet frem i media. Fortsatt tolererer vi det og søtter næringen med penger. Dette til tross for at norges befolkning etterhvert ser ut til å stadig øke i omfang av de som ønsker å forby dette.
  Det er galskap. Men hva annet er det å forvente når vi har en landbruksminister som tydelig ser ut til å kun ville ivareta bøndenes interesser, uavhengig av hvilken måte det måtte gå på bekostning av dyra på?

  Nå sitter AP med makta, og nå bør de faen meg gå igang med noen drastiske tiltak om de ikke vil bli husket som partiet som holdt med bøndene i denne saken og derav miste en drøss av stemmer ved neste valg!

  Har du sett denne:? http://www.youtube.com/watch?v=QJYpDs5fnHo&playnext=1&list=PL1B66EFAB628F6729&index=2
  Anbefales!

 2. Jeg blir forbanna, jeg og.
  En av grunnene til at jeg fortsatt stemmer Rødt, er fordi det er det eneste parti som setter miljø- og dyrevern i fokus. (Alle partiene nevner det vel, men jeg føler Rødt er det eneste partiet som faktisk følger dette opp på et vis. Nå har de ikke vært på Stortinget på ganske lenge, men det kunne vært interessant om de vil blitt den opposisjonen de faktisk VIL være når det kommer til saker som dette).

  En annen ting som plager meg er at det til sist alltid blir et spørsmål om politikk i stedet for etikk. Med en gang noe blir politikk, er det som om økonomi og … vel, en slags utilitaristisk filosofi får være retningslinjer, som i sin tur gjør at dyrene ikke blir tatt med i ligningen.

  Og, du har helt rett: det ER ubegripelig at vi fortsatt støtter pelsdyrnæringen. Atter en gang blir det snakk om penger, når det egentlig burde handle om dyrene.

  Kan tenkes at menneske-dyr hierarkiet går så langt tilbake, at det for de fleste er en grunntanke som er uforanderlig. Noe som er trist.

  Takk for link til video, skal se på den nå.

 3. skranglefot

  Ja, fullstendig enig i det der med politikk vs etikk. Hadde det vært snakk om mennesker som ble behandla sånn, hadde dette blitt satt en stopper for for lengst. Det ble det jo forsåvidt også, i Auschwitz… Tenk at det i det hele tatt er så mange som trekker inn «støtting og verning av industrien», «arbeidsplasser» og andre slike malplasserte argumenter som liksom skal veie opp for etikken i det her. Utrolig.

  For ikke å snakke om idiotiske utsagn à la «Ja, men da må jo alle bli vegetarianere for de dyra har det også jævlig». Det er en annen diskusjon , og unnskyld meg, men når begynte pelsbønder og andre som holder med de i pelsdiskusjonen å bry seg så innmari mye om andre dyr i landbruket har det bra eller ei?

  Det dummeste argumentet var kanskje det om bomull som nettopp dukket opp. Vet ikke om jeg skal le eller gråte. Hvis du ikke har lest det:
  http://www.kjendis.no/2010/11/10/kjendis/pels/mia_gundersen/gunhild_stordalen/julie_voldberg/14230289/
  Lurer på hva som foregår i hodet til de som rakker ned på andre for å bry seg om en sak, med det argument at de heller burde brydd seg om en annen sak. Logikken? «Pelsmotstandere burde heller bry seg om kvinner som må plukke bomull.» Jaha? Da burde vel videre de som bryr seg om kvinner som plukker bomull heller drite i bomullsplukkende kvinner og heller bry seg utelukkende om barnearbeid, og de som bryr seg om barnearbeid burde skifte fokus til tvangprostituerte barn? Og sånn kan vi fortsette i en evig sirkel og rakke ned på alle de som faktisk bryr seg. Ærlig talt, vi burde vel heller rakke ned på de som står ansvarlig for slike lidelser og ikke på de som tar et standpunkt med det eneste formål å redusere slike lidelser? Dette blir for dumt.

  Correct me if i’m wrong, men jeg kan ikke huske å ha hørt slike malplasserte argumenter når det f.eks kommer opp i media temaer som omhandler utnyttelse av mennesker på forskjellige vis.

  Fakkeltog mot pels på lørdag, yay!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s